Chcielibyśmy rozpropagować problem jaki pojawia się w naszej codziennej pracy ratowniczej. Większość z Was pewnie niejednokrotnie staje przed wielkim wyzwaniem jakim jest bezpieczne dotarcie do pacjentów w czasie jakim narzuca nam ustawodawca.
Każdy też pewnie wie, że nie jest to wcale takie łatwe. Włączenie sygnałów bardzo często ma odwrotny skutek, a kierowcy nagle zupełnie nie wiedzą jak mają się zachować na drodze …. O ile w ogóle widzą pędzący ambulans.
Sam pomysł, hasło przewodnie naszej akcji oczywiście nie jest żadną nowością. Media niejednokrotnie wspominają o poważnym problemie poruszania się pojazdów uprzywilejowanych czy motocykli. Czy skutecznie Przypominając sobie mój wczorajszy wyjazd w kodzie pierwszym z całą stanowczością stwierdzam, że nie! Niestety nie ma to żadnego pozytywnego oddźwięku.
Być może rozpowszechniając tą informację „gdzie tylko się da” chociaż w minimalny sposób przyczynimy się do poprawienia bezpieczeństwa na naszych drogach. Być może ktoś chociaż przez chwilę zastanowi się jak zachował się na drodze widząc karetkę na sygnałach. Może przejazd karetką w kodzie pierwszym będzie dla wszystkich członków zespołu ratownictwa medycznego oraz wszystkich uczestników ruchu mniej stresującym wydarzeniem.
Poniżej filmowe przykłady zachowań kierowców względem pojazdu uprzywilejowanego
Karetką przez Słupsk - gp24.pl
Uwaga Karetka!!! - EXPERTIA.pl
Pojazd uprzywilejowany w świetle prawa
Prawo o ruchu drogowym
DZIAŁ II
Ruch Drogowy
Rozdział 1
Art. 9. Uczestnik ruchu i inna osoba znajdująca się na drodze są obowiązani ułatwić przejazd pojazdu uprzywilejowanego, w szczególności przez niezwłoczne usunięcie się z jego drogi, a w razie potrzeby zatrzymanie się.
Poprawne zachowanie uczestników ruchu widzących pojazd uprzywilejowany
Rys. Droga o dwóch pasach ruchu w jednym kierunku
Rys. Droga o trzech pasach ruchu w jednym kierunku
Rys. Droga o czterech pasach ruchu w jednym kierunku
Animacja ukazująca prawidłową reakcję uczestników ruchu
Przyłącz się do naszej akcji!
Administracja Portalu Ratownik-med.pl
oraz ratownicy medyczni
Imię: Lena
Wysłany: 2012-02-03, 17:29
Popieram
Byłam kiedyś świadkiem sytuacji na skrzyżowaniu Katowickiej i Dąbrowskiego przy Teatrze Rozrywki,kiedy jakiś kretyn w maluchu,w którym dudniła "muzyka" zablokował przejazd niemowlęcej erki (karetka z symbolem "N") jadącej na sygnale. Kierowca karetki musiał się zatrzymać ,cofnąć i dopiero mógł jechać,ale stracił bezcenny czas.
Imię: Tomasz
Wysłany: 2012-02-04, 06:13
Super, ja już ostro działam na FB w tej sferze ponieważ sam mam okazję m. innymi prowadzić karetkę pogotowia, więc wiem, że czasem głupota (a raczej brak wyobraźni) nie zna granic. Zamieszczam jeszcze jeden ciekawy filmik:
PS.
Pozdrawiam .
_________________ a(R)mia czerwona ... z odblaskami ...
Imię: Tomasz
Wysłany: 2012-02-04, 12:13
Nie dziękuję, chociaż "lubię" inne "ratownicze" życzenie - tylu powrotów ile wyjazdów . A kierowcy się przydadzą nie tylko mnie, ponieważ "osiołkuję" mieszkańców Chorzowa .
PS> ten filmik z Austrii to jakaś bajka, PIĘKNIE !! .
_________________ a(R)mia czerwona ... z odblaskami ...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum