Imię: Jacek
Wiek: 41 Dołączył: 09 Maj 2006 Posty: 2423 Skąd: Chorzów Stary
Wysłany: 2014-12-02, 17:29
tier napisał/a:
Jacek napisał/a:
Pewnie narażę się „ekologom”, ale brak popytu na mięso z dziczyzny oraz na skóry itp. powoduje, że myśliwi nie chcą polować na dziki. A przy braku naturalnych wrogów i dostępie pożywienia zwierzęta mnożą się w sposób niekontrolowany.
"Jacku", jak się okazuje, nie masz racji. Zadzwoniłem do nadleśnictwa i rozmawiałem z katowickim strażnikiem leśnym, od którego dowiedziałem się, że możliwość zakupu mięsa z dzika jest czysto teoretyczna, ponieważ wszystko trafia do skupu dziczyzny, a później na eksport, głównie do Niemiec.
Ja znam relację od myśliwego – cena w skupie jest na tyle nieatrakcyjna, że większość myśliwych strzela z myśliwskiej pasji i „dla siebie” – to znaczy to co ustrzeli „wykupuje” po promocyjnej cenie i spożytkowuje na własne potrzeby (czytaj zjada sama albo rozdaje znajomym – ja już dzika kosztowałem ). Natomiast ustalone (przynajmniej w lasach w pobliżu naszych miast) limity odstrzałów dzika nie są wykonywane. Myśliwy strzeli sobie raz dzika, raz pójdzie na kaczki albo na zająca itp. a do wyraźnego zmniejszenia pogłowia dzików potrzeba by było systematycznego odstrzału – do tego ceny w skupie musiały by być wyższe. Kula kosztuje, czas kosztuje, nie zawsze też coś się strzeli - żeby ktoś zajął się tym bardziej „zawodowo” niż „hobbystycznie” ceny w skupie musiały by być bardziej zachęcające.
_________________ Jestem tolerancyjny w klasycznym tego słowa znaczeniu. Toleruję wszystkich ludzi, ale nie wszystko, co chcą robić.
www.jacek-nowak.plwww.jaceknowak.info
Imię: Egon
Wysłany: 2014-12-02, 21:19
Jacek napisał/a:
.ula kosztuje, czas kosztuje, nie zawsze też coś się strzeli - żeby ktoś zajął się tym bardziej „zawodowo” niż „hobbystycznie” ceny w skupie musiały by być bardziej zachęcające.
A do tego może czasem omyłkowo odstrzelić kolegę
_________________ Ksiądz pana wini, pan księdza, A nam, prostym, zewsząd nędza ...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum